Het Goud van Groningen: Koolzaadwas en Bijenwas

Op de uitgestrekte velden van Groningen, waar het koolzaad bloeit en bijen ijverig hun nectar verzamelen, ontstaat er een magie die alleen de natuur ons kan bieden. Ons kaarsenatelier dat gelegen is in deze rustgevende provincie, weet deze magie te vangen in elke kaars die het ambachtelijk vervaardigt.

Een Ode aan de Natuur en Lokale Groei

In ons atelier draait alles om natuurlijkheid en warmte, niet alleen door de gloed van de kaarsen maar ook door de gebruikte materialen. Onze kaarsen zijn niet zomaar kaarsen; ze zijn een samenspel van traditie, ambacht en de fijne honinggeur die herinneringen oproept aan zomerse dagen. Onze koolzaadwas en bijenwas zijn niet alleen keuzes voor duurzaamheid; ze zijn een ode aan de Groningse Koolzaadvelden en aan de bijen die deze prachtige provincie hun thuis noemen.

De Geur van Bijenwas: Een Zintuiglijke Ervaring

De koolzaadwas die we gebruiken is geoogst van de koolzaadvelden die als een gele deken over Groningen liggen. De witte was wordt gewonnen uit het zaad van de koolzaadplant. De zaden worden geperst en verhit waarbij de olie, de was en het kaf zich van elkaar scheiden. De koolzaadwas heeft een mooie doffe, zeer goed kleurbare witte was.

Bijenwas is voor ons als de Koningin der wassen. Er zit zoveel energie van de bij in verstopt die op alchemische wijze vrij komt bij het branden van onze kaarsen. Bijenwas is een bij product van de imkerij. De Imkerij en de Tuinbouw gaan heel goed samen. De bijenvolken van de imkers bestuiven de bloemen van de planten en fruitbomen van de tuinbouwers. De nectar uit de bloemen nemen de bijen mee terug naar de kast en verwerken ze tot honing.

De honing wordt bewaard in door de bijen zelf gemaakte raten van bijenwas. Deze bijenwas maken ze van de stuifmeelpollen die ze van de bloem mee nemen. De imker kan door het gericht plaatsen van de bijenkasten diverse soorten honing laten maken. Zo is de smaak van lindebloesemhoning, akkerhoning anders dan koolzaadhoning. In de onderstaande video zie bijenwaskasten staan bij een koolzaadveld in Groningen. Hier is dus zowel de koolzaadwas als de bijenwas in de maak.

Bijenwas heeft een zachte, therapeutische aroma. De geur van de bijenwas is niet opdringerig, maar subtiel en kalmerend. Het werken met deze natuurlijke wassen heeft nog een extra therapeutische waarde. Het vormen van de was is een proces dat mindfulness en kalmte bevordert.

Een Vlam die Verbindt: Levenslicht in Elke Kaars

Met de bijenkorven zichtbaar op de achtergrond, bewijs van onze harmonie met de natuur, en het goudgele koolzaad dat het landschap kleurt, staan onze kaarsen voor meer dan alleen licht. Ze vertegenwoordigen een levenslicht dat brandt voor zorgzaamheid, gemeenschap en creativiteit.

Onze kaarsen zijn hier te vinden: Alchemilla Shop

 

 

Doe Mee met Onze Pioniersfase: Een Kans om te Helpen en te Leren

Doe Mee met Onze Pioniersfase: Een Kans om te Helpen en te Leren

Ben je gepassioneerd over ambachten zoals kaarsen maken of heb je een liefde voor dieren? Heb jij al een (pgb) dagbestedings- of activiteitenindicatie?
Dan is dit jouw kans om deel uit te maken van iets echt bijzonders. We zijn op zoek naar enthousiaste deelnemers die willen bijdragen aan de opstart van onze nieuwe locatie. Dit is niet zomaar een kans; het is een uitnodiging om aan de basis te staan van een bloeiende gemeenschap waar jouw inzet direct impact maakt.

Lees meer
De Kunst van Rust en Reflectie

De Kunst van Rust en Reflectie

In de hectische maatschappij van vandaag is het vinden van rust en reflectie belangrijker dan ooit. Velen van ons worden dagelijks meegesleurd in een stroom van e-mails, meldingen en deadlines. Daarom is het essentieel om een stap terug te doen en bewust te kiezen voor momenten van rust.

Lees meer