Regie Houden in het Leven: Door Ambachten en Vaardigheden te Leren

We zijn afhankelijk van massaproductie voor onze dagelijkse behoeften. Echter, het zelf leren en uitvoeren van ambachten en vaardigheden biedt niet alleen praktische voordelen maar draagt ook bij aan een dieper gevoel van autonomie en voldoening. Door zelf voedsel te verbouwen, brood te bakken, kaarsen te maken en kleding te vervaardigen, kunnen we niet alleen duurzamer leven, maar ook de menselijke maat en bezieling terugbrengen in ons dagelijks bestaan.

De Waarde van Zelfgemaakte Producten

Wanneer we producten zelf maken, zoals voedsel of kleding, creëren we een tastbare verbinding met onze omgeving en onze eigen vaardigheden. Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden:

Voedsel en Brood Bakken
Zelf brood bakken of groenten verbouwen in een moestuin brengt je dichter bij de oorsprong van je voeding. Dit proces leert je niet alleen over de ingrediënten en technieken, maar geeft je ook controle over wat je consumeert, wat vaak resulteert in gezondere en smaakvollere maaltijden.

Kaarsen Maken
Het maken van kaarsen is een kunst die zowel praktisch als rustgevend is. Zelfgemaakte kaarsen kunnen worden gepersonaliseerd met natuurlijke geuren en kleuren, en zijn vrij van schadelijke chemicaliën die vaak in commerciële kaarsen worden gevonden. Deze ambacht kan zelfs therapeutische effecten hebben door de rustgevende werking van de geuren en het creatieve proces.

Kleding Vervaardigen
Het leren van textiel weven en kleding maken biedt een krachtige manier om je eigen stijl en duurzaamheid te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan pubers die leren hun eigen jas te maken. Zo’n jas kan een leven lang meegaan, in tegenstelling tot kleding geproduceerd in lagelonenlanden waar kinderarbeid vaak voorkomt. Zelfgemaakte kledingstukken dragen niet alleen bij aan een duurzamere garderobe, maar hebben ook een unieke waarde en betekenis.

Eigen Gemaakte Meubels
In plaats van te kiezen voor wegwerpproducten van multinationals, biedt het leren van houtbewerking de mogelijkheid om duurzame en persoonlijke meubels te maken. Een handgemaakt meubelstuk door een houtbewerker is niet alleen esthetisch aantrekkelijker, maar ook veel duurzamer. Het vertelt een verhaal en draagt bij aan een interieur met karakter en ziel. Educatieve Workshops en

Creatieve Activiteiten
Bij Alchemilla Levenslicht bieden we diverse educatieve workshops aan, van kaarsen maken, potten bakken, tot beeldhouwen en textiel- en schilderkunst. Deze activiteiten stimuleren niet alleen creativiteit maar versterken ook het gevoel van gemeenschap en eigenwaarde onder de deelnemers. Door zelf iets te creëren, ervaren mensen direct de waarde van hun inspanningen, wat bijdraagt aan een gevoel van vervulling en regie over hun leven.

De Menselijke Maat en Bezieling

Zelf iets maken brengt de menselijke maat terug in een wereld die vaak gedomineerd wordt door massaproductie en consumentisme. Het herinnert ons aan de waarde van vakmanschap en de voldoening die voortkomt uit je eigen creatieproces. Het is een manier om bezieling te vinden in alledaagse handelingen en een diepere verbinding met onze omgeving te creëren. We geloven in de kracht van ambachten en vaardigheden om een betekenisvoller leven te leiden. Door onze workshops en dagbesteding bieden we een platform waar mensen kunnen ontdekken hoe waardevol het is om zelf te creëren en de regie over je leven in eigen handen te nemen.

Nieuwe Kaars Ontwikkeld van de Sint Joseph Kathedraal in Groningen

Nieuwe Kaars Ontwikkeld van de Sint Joseph Kathedraal in Groningen

Heb je ooit een kaars gezien die zo gedetailleerd is dat het een replica is van een iconisch gebouw? Wij van Alchemilla Levenslicht hebben iets unieks gemaakt: een kaars geïnspireerd door de prachtige Sint Joseph Kathedraal in Groningen. Dit project is ontstaan uit een vraag van Tee van de Loempia kraam Mekong Delta, bekend van de markt in Groningen. Lees verder om te ontdekken hoe we deze kaars tot leven hebben gebracht, van het ontwerpen van een 3D-model tot het gieten van de kaars in een siliconen mal.

Lees meer
Update over Onze Locatie Zoektocht: Heidenschap in het Lageland, Meerstad in Groningen

Update over Onze Locatie Zoektocht: Heidenschap in het Lageland, Meerstad in Groningen

Onze zoektocht naar een goede locatie voor Alchemilla Levenslicht is in volle gang. We hebben nu de locatie Heidenschap in Lageland op het oog en kijken of we hier onze activiteiten kunnen aanbieden. Dit proces hebben we opgedeeld in drie kleinere projecten, elk met specifieke doelen en mijlpalen. Deze aanpak sluit aan bij onze visie dat kleine acties ons in staat stellen controle te houden en regie te voeren over het grotere geheel.

Lees meer
Waarom Activiteiten Belangrijk Zijn

Waarom Activiteiten Belangrijk Zijn

In onze visie over dagbesteding spelen activiteiten een cruciale rol. Het ondernemen van acties, zelfs de kleinste stapjes van idee tot resultaat, biedt niet alleen structurele bezigheden maar ook persoonlijke groei en voldoening. Hier is waarom deze activiteiten zo waardevol zijn.

Lees meer